Morbier
Vroeger maakte de boeren deze kazen alleen voor zichzelf als winterkaas.
Het waren de boeren die hun melk zomers aan de grote Comté coöperaties leverden.
‘ s winters leverde de koeien op stal veel minder melk, en ging de melk van de ochtend in een veel kleinere kaas mal. De boer dekte deze ochtend melkbeurt af met een laagje as ( houtskool ) om de insecten op afstand te houden. Nadat de koeien ook s’avonds waren gemolken, werd het laagje as aan de kant geschoven en ging de avondmelk erbovenop.
Heerlijke boerenkaas met een duidelijk berg karakter.
Het waren de boeren die hun melk zomers aan de grote Comté coöperaties leverden.
‘ s winters leverde de koeien op stal veel minder melk, en ging de melk van de ochtend in een veel kleinere kaas mal. De boer dekte deze ochtend melkbeurt af met een laagje as ( houtskool ) om de insecten op afstand te houden. Nadat de koeien ook s’avonds waren gemolken, werd het laagje as aan de kant geschoven en ging de avondmelk erbovenop.
Heerlijke boerenkaas met een duidelijk berg karakter.
Informatie
Herkomst
Frankrijk - Jura
Melk
Koe – Rauwmelks
Familie
Buitenlands hard- halfhard
Seizoen
Hele jaar
Smaak
Hoog
Mondgevoel
Filmend
Smaakgehalte
Rijp
Plek op de kaasplank
3e plek
Smaakvrienden
Bier
pils, IPA dubbel/donker
Wijn
Vol body wit, medium body rood