Tomyére
De Tomyere is een type Gruyère. Wordt gemaakt en gerijpt in de Haut-Doubs op 800 meter hoogte. De smaak van de kaas wordt erg bepaald door het seizoen. De eerste kazen komen al op 4 maanden uit het pakhuis, maar de meeste blijven tot 14 maanden op de sparrenhouten planken liggen.
De zuivel is stevig maar smelt in de mond, waarbij smaaktonen van boter, fruit, hout en toast naar voren komen.
In het gebied van herkomst, is het DE kaas voor fondue vaak gecombineerd met Comté.
Informatie
Herkomst
Frankrijk - Jura
Melk
Koe – Rauwmelks
Familie
Buitenlands hard- halfhard
Seizoen
Herfst - Winter
Smaak
Hoog
Mondgevoel
Droog
Smaakgehalte
Rijp
Plek op de kaasplank
3e plek
Smaakvrienden
Bier
Bok, weizen en dubbel/donker
Wijn
Vol body wit, licht rood