Smaakverhaal #4: Kaasboerderij de Köning

Op een druilerige donderdag gingen Mirjam en Mathilde  met de auto richting het Oosten… 

Na een uurtje rijden kwamen we aan in het Gelderse Zevenaar. Hier staat de prachtige boerderij van de familie KöningDit echte familiebedrijf heeft gezelschap van ongeveer 200 koeien.  

We worden vriendelijk welkom geheten door kaasmaakster Christine. Zij neemt ons mee naar de kaasmakerij en vertelt vol passie en enthousiasme over haar werk. 6 jaar geleden is de familie begonnen met kaas maken. Tijdens het melken van deze loeiers gaat een deel van de melk direct via een mooi buizen-systeem naar de kaasmakerij.  

En hier begint de echte passie. Hier zien we dat echt ambachtelijk handwerk nog steeds bestaat! De rauwmelkse kaasjes worden o.a. met de hand gezouten. Verder gaat er ontzettend veel liefde in, aandacht en een beetje geduld.  

Veel van de kaasjes worden lactisch gestremd. Dit houdt in dat de kaas 24 uur wordt "weggezet" zodat je met zo min mogelijk stremsel het product zijn eigen werk laat doen. De kaasmakerij is niet groot en heeft hierdoor echt charme. Er staan een aantal grote koelkasten en hier liggen de kaasjes even rustig bij te komen. De rijping van de verschillende kaasjes duurt ongeveer tussen de 2 en 5 weken. Ze blijven dus niet lang bij het ouderlijk nest maar vliegen snel uit om in onze winkel te stralen. En wat zijn we blij met deze aanwinst. 

*Het Pöälke (weide-paaltje), laat dit kaasje rustig op kamertemperatuur komen en het wordt een feest op de kaasplank. Zacht, vol en smelt zo heerlijk op de tong… 

*Petemoei (peettante, goede fee), ribbelig huidje met een smeuïge binnenkant. Met romige en frisse zuren is dit prachtig op de kaasplank maar kan ook fantastisch bij een salade 

*Kleintje Köning Peper, even wat anders…met een snufje peper, wat knoflook en een korst voorzien van een subtiele hout-as laag. Dit lieve bolletje verrast ons zeker! 

Natuurlijk zijn dit niet de enige kaasjes die onze winkel in mochten. Laat je inspireren en verassen door nog veel meer van deze prachtige boerderij uit Gelderland… 

Goedgoan!!! 

← Ouder bericht Nieuwer bericht →