Smaakverhaal #5: Bertinchamps

Voor het Smaakverhaal van deze maand reisde we naar België om onze biervoorraad van Bertinchamps aan te vullen. We komen zo’n 4 keer per jaar bij ze langs om ons busje vol te laden met de heerlijkste bieren.

Bertinchamps is een echt familiebedrijf en dat zie je als je op de werkvloer staat. Iedereen heeft zo z’n eigen taken.

De eerste keer dat we een Bertinchamps biertje dronken waren wij al verkocht. Alleen de neus al laat je rechtstreeks de Belgische graanvelden inlopen. Blond en Tripel zijn onze favoriete bieren, maar de natuurlijke geur en smaak van het veld, stro en tarwe hadden we eigenlijk nog nooit op deze manier geproefd.

Drie jaar geleden stapten we samen met Eric van Eric’s Beer Craft (kaasliefhebber en bierbrouwer) in de auto om eens te kijken hoe er gebrouwen wordt in Gembloux –Namen- Wallonië.

Bij aankomst werden we geïmponeerd door de eeuwen oude Hoeve waar deze familie vanaf 2013 bier brouwt. En dat familiegevoel merk je aan alles.

We blijven een hapje eten en na een rondleiding door de brouwerij vullen we de Peugeot van Eric tot z’n assen af met dozen bier en rijden over de eeuwen oude kasseien van het erf af.

De bieren van Bertinchamps zijn in de loop der jaren wel onze huisbieren geworden. De flessen waar vader Humblet zijn bieren in doet zijn wat groter dan gemiddeld, namelijk een halve liter. De gedachte hierachter is dat familie Humblet bier maakt om samen te delen.

De Brune past perfect bij dit seizoen, het is een fris-zoet bruin bier en heeft genoeg karakter en stijl om hem in een wijnglas te schenken en bij een warm winters diner te drinken. Maar ook bij wild, patés en bergkazen misstaat dit bier uit Wallonië niet.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →