Smaakverhaal #11: Kaasboerderij Snoek

We zijn bij de familie Snoek in Bergambacht geweest. Onze boerengras- en jong belegen kazen komen dit jaar van deze kaasboerderij. 

Na een korte rondleiding door de winkel, kaasmakerij en boerderij kregen we een kopje thee met wat heerlijke boerderij- en kaasverhalen.

Zo vertelde Johan dat de graskaas dit jaar wat smaakvoller en zachter is. Door de droogte is er weinig groei van het gras, waardoor de kaas meer smaak krijgt.

Ieder jaar gaan er veel kazen bij Snoek de deur uit. Via de kaashandelaren naar de weekmarkten en speciaalzaken, maar ook via de eigen winkel in Bergambacht. 

Al vier generaties hield en houdt de familie Snoek zich bezig met het ambacht van kaasmaken. Op dit moment zijn Johan en Conny Snoek, hun zoon Ruud met zijn vriendin Amy en werkneemster Esther dagelijks in de weer om dit voor elkaar te krijgen. Ze hebben 140 melkkoeien en 60 bunder land.  Er wordt zes dagen in de week kaas gemaakt, alleen op zondag niet. Dan is er tijd voor de kinderen. 

Sinds vier jaar wordt de kaas ook vanuit hun winkel op het erf verkocht. Daar zijn ze mee begonnen, toen ze hierheen verhuisden. Daarvoor verkochten ze wel uit huis, maar dat gebeurde heel kleinschalig. Door de groei die er toen al in zat, hebben ze deze stap kunnen zetten. Met succes, want de vaste klanten bleven en veel nieuwe liefhebbers zijn er bijgekomen.

Pas sinds kort staat er een reclamebord boven aan de Dijk. Dat zorgt voor veel nieuwe bezoekers. En die komen niet voor niets: echte smaakvolle boerenkaas, gemaakt van ongepasteuriseerde melk, van eigen koeien.

En als je de kaas eenmaal geproefd hebt, wil je niet anders meer. De winkel grenst aan de moderne kaasmakerij, zodat je meteen een kijkje krijgt in het proces van kaasmaken.

Vooral kinderen vinden het leuk om op de boerderij te kijken. En zo bieden ze een mooie mix van het leven op de boerderij, het kaas maken en verkopen.

Voor de fietsliefhebbers is het goed vertoeven hier op de Lekdijk. Door overtochten met enkele pontjes kan je hier een mooie fietstocht plannen en beleven. Fiets je toevallig langs de boerderij van Johan en Conny, dan is het de moeite waard om wat te proeven en een stuk kaas mee te nemen uit deze mooie boerenlandwinkel.  

 

       

 

 

← Ouder bericht Nieuwer bericht →