Smaakverhaal #2: Een dagje Oude Streek

Zo stonden we woensdagmorgen 1 juli op de boerderij van Hanneke “De Oude Streek” vernoemd naar de weg waar de boerderij aan staat.

Eigenaresse Hanneke Kuppens vertelt vol passie over haar boerderij en herkomst. Hanneke komt van de biologische boeren opleiding in 1988. Na wat werkzaamheden hier en vrijwilligers werk daar wist ze het: ze wilde zelfstandig werken op een vaste plek. Koeien zijn te groot om in je eentje te bewerken, dus de keuze viel op de geit. Al ruim 30 jaar maakt Hanneke kaasjes op haar eigen boerderij met melk van haar eigen geiten.

Zonder geheimen hebben we alles gezien en gehoord, heerlijke eenvoud. Het voelde voor ons echt als terug in de tijd. Al die jaren ervaring proef je terug in de bijzonder kaasjes die hier op de Oude Streek worden gemaakt.

Hanneke verpakt nog wat laatste kaasjes voor ons op de zo herkenbare manier, vingervlug worden de strikjes gemaakt van rood wit katoenkoord, heel herkenbaar worsttouw van de slager van vroeger.

De ene na de andere chef-kok komt zijn bestelling ophalen, de chefs rijden zelf door de streek om lokale producten in te slaan. Zo hebben heel veel bedrijfjes hier in deze streek hun eigen verdienmodel rond hun boerderijtje. Heerlijk.

Met een koelbox vol met kaasjes verlieten we onder het gemekker van de geiten dit prachtige bedrijf. Op de terugweg moesten we nog wel even langs Veenhuizen om een hapje te eten bij Bitter en Zoet. Waar natuurlijk de kaasjes van de Oude Streek fijn in de bietensalade zaten verwerkt.

In de oude melkfabriek op het voormalige gevangenisterrein zit nu een ambachtelijke kaasmakerij van Jan Craens genaamd Kaaslust. Ook hier raken we aan de praat en proefden we de Waterbuffel kaas. Waar Mathilde en ik stil van werden was bij de kaas van Jersey melk met zuursel uit de keuken van de Parmezaan. Wat een smaak!

 

← Ouder bericht Nieuwer bericht →