Smaakverhaal #3: De Kruidenwei in Nooitgedacht

Tijdens onze fietsvakantie door het hoge fietsen we via het Fietserpad (naast het Pieterpad) onverwacht langs de biologische Geitenboerderij van Ayla en Ger. 

Toen we op de deur klopte ontvangen Ger ons voor een rondje over het erf. Een klein koppeltje geiten had het lef genomen om tussen de buitjes door het land in te gaan. Maar ze stonden alleen maar een beetje te vergaderen en namen niet de tijd om over te gaan tot grazen met uitzicht op regen. De grootste koppel geiten stond binnen op een prachtig mooi strobed. Toen we langs meneer de Bok kwam hij nieuwsgierig boven het hekje uit, vrouw Klomp gaf met een aai over zijn bol die vriendelijk werd ontvangen.

Ger moest aan ons ook nog even zijn verhaal kwijt over het biologisch gevoerd bokjesvlees wat nu vol voorradig is. Geitenvlees is in Nederland nog vrij, langdurig het in Zuid-Europa als delicatesse wordt gezien.

De Dorpsslager slacht ze en Ger snijdt ze zelf uit. Op de website van de Kruidenwei vind je een heel mooi verhaal van Ger en Ayla. Als je voeding eet waar je echt van kunt genieten, maak je de cirkel rond. De cirkel van aarde naar plant, naar dier, naar melk naar kaas.

Mathilde en ik zijn al jaren fan van geitenvlees, en het leuke is dat het bokjesvlees van Ger en Ayla bij ons om de hoek in Natuurvoeding Boerderijwinkel van Eyckenstein in Maartensdijk ligt, op de fiets ben je er zo. En hier verkopen ze ook natuurzuiver Jersey vlees van de stieren van de Remeker waar wij de biologische kaas van hebben in de winkel.

Ayla had zelfs de handen vrij in de kaasmakerij en vertelde in de deuropening hun verhaal. Ze houden ongeveer 100 geiten en maken al 30 jaar biologische kaas en zuivelproducten. Uit de kaasmakerij komt bijvoorbeeld de Little Blue Star en de Lady Blue gemaakt van vers rauwe geitenmelk.

De Little Blue Star is een karaktervol klein blauwader kaasje van ongeveer 150gram met smaaktonen van noten en paddenstoelen. Perfect als aperitief van op de kaasplank.

De Lady Blue kaas maakt van elke kaasplank wat bijzonders. De smaak is romig en pikant tegelijk en makkelijk te verteren. Persoonlijk gebruiken wij hem ook graag in de keuken. Bijvoorbeeld een portobello paddenstoel of over de nieuwe aardappeltjes in de schil, met een klein beetje boeren boter en peper uit de molen.

Met deze kaas won Ayla een bronzen prijs tijdens de internationale kaasconcours "Premio Roma" in Rome - Italië.

Verder maak ze Capriolen: kleine verse kruidenkaasjes voor als je eens wat anders wil presenteren. En de Alba die gebruik je als feta van mozzarella in salade of in de warme keuken.

Onze fietstassen waren zo strak ingemeten dat we helaas geen stukjes zachte kaas mee konden nemen. Maar dat is dan weer een goeie reden om wat kazen in voorraad te nemen in de winkel.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →