Smaakverhaal #6: Wijnhoeve De Kleine Schorre

In dit smaakverhaal nemen wij u mee naar Wijnhoeve De Kleine Schorre in het pittoreske Zeeuwse dorpje Dreischor op het eiland Schouwen-Duivenland. Twintig jaar geleden werden met behulp van het gerenommeerde Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or de eerste wijnstokken geplant op Zeeuwse bodem. Na een strenge selectie was de keuze gevallen op klassieke druivensoorten uit de Elzas. De kwaliteitswijnen van deze wijnboerderij onder leiding van wijnboer Johan van de Velde passen niet alleen voortreffelijk bij de Zilte Zaligheden van Zeeland, zoals mosselen, oesters, kreeft en platvis, maar smaken ook nog eens heerlijk bij kaas. Inmiddels is de wijngaard met zo’n 54.000 wijnstokken op 12 ha uitgegroeid tot één van de grootste van Nederland.

Vorige week ontvingen wij in de winkel de nieuwe oogst 2020 Auxerrois en Rivaner. De Rivaner is een bijzonder frisse en elegante wijn met volle fruit tonen als lychee, perzik en peer. De wijn smaakt heerlijk bij de blauwe kaas Colosso gemaakt van buffelmelk of het klassieke Franse lepelkaasje St. Felicien,

De Auxerrois is eveneens een levendige en frisse wijn met schakeringen van groene appel en naar mild zwemende perzik en peer. Auxerrois is een Pinot Blanc variant, echter met een laag zuurgehalte en wat extractrijker dan de Pinot Blanc. Wij vinden hem daarom erg lekker als begeleider van bijvoorbeeld een Comté of Munster kaasje.

Voor de nieuwe oogst Schouwen-D®uivenland Blanc en Gris moeten we nog even geduld hebben (verwacht in juni), maar we hebben nog een kleine voorraad uit 2019 dus niet getreurd.

De wijn van het druivenras Pinot Gris is krachtig en bijzonder verfijnd. De wijn is enerzijds heel fris en anderzijds een tikkeltje zoet, sappig en met een vleugje wit fruit. De wijn heeft complexe geuren en soms rokerige tonen en smaakt verrassend goed bij Epoisses of Korenbloem blauw.

De Pinot Blanc is bijna tintelend fris, sappig, mooi rond, fruitig en een hele lichte tint van een pepertje. De wijn is zeer geschikt bij allerlei gerechten met vis en schelpdieren, maar gaat ook zeer goed samen met Gorgonzola Dolce of met het milde en romige geitenkaasje Bouyguette.

Proef deze heerlijke wijnen van Nederlandse bodem en laat al uw zintuigen prikkelen!

← Ouder bericht Nieuwer bericht →