Smaakverhaal #14: Biologische schapenboerderij De Zeekraal

De Zeekraal Terschelling

Wij verkopen de schapenkaas van een Kaasmakerij op Terschellling "De Zeekraal" al een tijdje. Daarom zijn we al lang van plan om ze te bezoeken, maar dat was er nog steeds niet van gekomen.

Begin juli had ik, Mathilde, wat dagen vrij gepland en heb ik De Zeekraal bezocht. Ik vertrok dinsdag 4 juli, eerst twee uur in de auto en een uur op de boot. En daarna verder op de fiets van West Terschelling naar Hoorn waar ik een B&B gereserveerd had.

De volgende dag had ik om vier uur ‘s middags afgesproken met Jolanda van De Zeekraal voor een uitgebreide rondleiding door de boerderij, winkel, kaasmakerij en de rijpingsruimtes.

        

Om vijf uur ging Gerben de schapen melken, waarbij iedereen mag komen kijken. Je loopt zo tussen de schapen en terwijl ze eten, worden ze gemolken . Ze hebben 170 schapen, die elke dag twee keer gemolken worden. Een schaap geeft per keer ongeveer 1,5 liter melk. Behalve tussen november en maart, als de schapen drachtig zijn en op stal staan. Vanaf maart lopen ze los in kruidenrijke weides.

Van de melk wordt uiteraard kaas gemaakt die voor één derde deel verkocht wordt op het eiland. De rest gaat naar het vaste land, zoals naar Hooi en Klomp. 

Er wordt drie keer per week schapenkaas gemaakt. Naast de naturel kazen maken ze ook kaas met fenegriek, honingklaver en - hun specialiteit - met zeekraal. Niet voor niets hebben ze hun kaasmakerij de naam van deze zilte groente gegeven.

Zeekraal groeit op de kweldergebieden op korte afstand van de boerderij en maakt de smaak van de kaas zuiver, smeuïg en kruidig. 

De kaas met zeekraal is de enige niet biologische kaas die Jolanda en Gerben maken, omdat zeekraal niet biologisch beschikbaar is.

Behalve kaas wordt er van de schapenmelk ook heerlijk ijs gemaakt, een echte aanrader. En helemaal in de typische eilandsmaken als cranberry, duindoorn en vlierbes.

Eén keer per week halen Gerben en Jolanda koemelk om kaas van te maken.

Hun Zilte Duinkaas is een combinatie van hun eigen schapenmelk en biologische koeienmelk van een collega op Terschelling. Deze rauwmelkse kaas heeft een natuurkorst en wordt ook op De Zeekraal gemaakt. 

De Grijze Duinkaas wordt van alleen maar koeienmelk gemaakt en heeft een heerlijke aardse smaak. Wat deze kaas uniek maakt, is dat het gerijpt wordt in een bunker op Terschelling. Bij het rijpen krijgt de korst een mooie grijze kleur. 

Omdat de boer en de Zeekraal beide veel aan agrarisch natuurbeheer doen, is het gras extra smakelijk dankzij de vele kruiden. Niet alleen voor de koeien en schapen, maar ook voor de vele weidevogels die hier broeden.

De zilte lucht, de biologische bedrijfsvoering en de grote variatie in gras- en plantensoorten maken de kazen van De Zeekraal de moeite waard om eens te komen proeven. 

      

← Ouder bericht Nieuwer bericht →