Smaakverhaal #16: Eric's Bier Craft

Hooi en Klomp Triple

Op de Gijsbrecht zitten veel speciale winkels die deze winkelstraat zo de moeite waard maakt om te bezoeken.
Er is zelfs een heuse bierbrouwerij gevestigd, Eric’s Beer Craft, op nummer 216. Daar brouwt Eric zijn eigen bier, maar op verzoek ook speciale biertjes. Wij zijn bij hem op bezoek geweest om samen met hem de Hooi en Klomp Triple te brouwen. 

De afgelopen jaren had Eric in Het Lokaal in Amersfoort zijn eigen brouwerij. Omdat hij daar te weinig ruimte had,  is hij verhuisd naar zijn woonplaats Hilversum. Naast zijn zelf gebrouwen bier verkoopt hij ook allerlei artikelen voor bierdrinkers en verzamelaars verkoopt.

Speciaal voor ons heeft hij een Hooi en Klomp Triple gebrouwen. Een klassieke Belgische triple, droog, licht gekleurd, 8,5% vol. Alc, zoals vroeger gebrouwen op de boerderij. Tegenwoordig wordt dat een Farmhouse Ale genoemd.

              

In tegenstelling tot de modernere tripels worden er geen kruiden gebruikt in het brouwsel. Er wordt alleen gebruik gemaakt van granen, mout en hop. Wat dit bier bijzonder maakt, is dat het gefilterd wordt met behulp van hooi. Doordat er ongemoute granen zonder kafjes, zoals haver en tarwe, gebruikt worden, moet er iets aan het filterbed gedaan worden. Dit wordt gedaan door gehakt hooi toe te voegen om zo het filterbed in de maischketel een meer open structuur te geven. 

Maischen is het deel van het brouwproces, waarbij het zetmeel uit de granen wordt omgezet in vergistbare suikers. De meer open structuur voorkomt dat het filterbed dichtslaat, waardoor de wort niet helder naar de kookketel gepompt kan worden. In de kookketel wordt de wort samen met de hop gekookt. Daardoor wordt het gesteriliseerd en wordt de bitterheid en de geuren van de hop opgelost. Door gebruik te maken van kruidige hopsoorten, zoals Saaz, krijgt dit bier een kruidige, harsige geur. Door de wort vervolgens te laten vergisten met een eveneens klassieke Belgische gist ontstaat er een mooie balans tussen geur en smaak. En zo wordt het niet zo zoet als de meeste commerciële triples.

Kenmerken van de Hooi en Klomp Triple:
Smaak: klein zoetje, omdat niet alle suikers zijn vergist, met wat bitterheid op de achtergrond en een droge afdronk
Ondanks zijn wat hogere alcoholpercentage goed door te drinken.
Geur: Citrus, hars en mout
Kleur: Licht van kleur, met afhankelijk op welke temperatuur het geserveerd wordt een lichte waas (Hazy)

De Hooi en Klomp Triple combineert goed met kazen zoals Brillat-Savarin, Funky Monk en ook de frisse geitenkazen. 

Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor de Hooi en Klomp Triple en advies voor bijpassende kazen.

    

 

← Ouder bericht