Smaakverhaal #8: Betuws Wijndomein

In het mooie Betuwse landschap tussen Oranjestad Buren, Glasstad Leerdam en Fruitig Geldermalsen liggen de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Met 7 ha (21.500 wijnstokken) is het één van de grotere wijngaarden van Nederland, gerund door Diederik en Arina. Sinds 2004 maken zij met passie en vakmanschap wijnen op geheel ambachtelijke wijze – de druiven worden met de hand geoogst, duurzaam en met zorg voor de natuur. Met behulp van speciale druivenrassen worden kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijnen gemaakt.

Wij waren al fan van de LingeRood wijnen van Betuws Wijndomein, maar hebben nu ook  LingeWit wijnen aan ons assortiment toegevoegd. Diederik en Arina streven er naar om de druiven zo rijp mogelijk te oogsten, zodat rijpe fruitige aroma’s ontstaan, welke de witte wijnen zeer aangenaam maken.

LingeWit Johanniter is een smaakvolle droge witte wijn met een verfijnde smaak van appel, peer en citrusfruit. Geniet van deze witte wijn onder het genot van rivierkreeftjes, Hollandse garnalen of vette paling. Wij selecteerden twee Nederlandse kazen voor bij de Johanniter. De natuurlijke aardse smaaktonen van de Zwaluwgekwetter, en de fruitige kaastonen van de Oudwijker Fiore passen perfect.

LingeWit Cuvée is een soepele witte wijn met bloemige tonen, rijp geel fruit en een volle afdronk. Dé borrelwijn bij uitstek. Heerlijk bij een Hollandse kaasplank.

Ook voor de rode wijnen wordt een strenge selectie gemaakt vlak voor de oogst, zodat alleen gezonde en optimaal rijpe druiven gebruikt worden. Dit resulteert in kwalitatief hoogwaardige rode wijnen.

De LingeRood Cuvée Barrique wordt eerst 12 maanden op eikenhouten barriques gerijpt, waardoor een volfruitige wijn met subtiele hout nuance ontstaat. De wijn heeft de smaak van zwarte kersen en framboos en is heerlijk bij gegrilde groente, gepofte aardappelen of gevogelte van de barbecue. De umami tonen van de oude boeren kazen passen mooi bij deze hout gerijpte wijn. Wij selecteerden Boeren Oplegkaas van Opa de Wit en de Bio Remeker Olde.

De LingeRood Cuvée Signature wordt eveneens 12 maanden op eikenhouten barriques gerijpt, waarna een gastronomische kruidige wijn ontstaat. De wijn heeft een stevige complexiteit met de smaak van donkerpaars fruit en een levendige tannine. Onze wijn-spijs tip: de wijn smaakt voortreffelijk in combinatie met een wildschotel met aardpeerpuree, een droog worstje van Brandt en Levie of een Hollandse kaasplank.

Naast wijn maakt Betuws Wijndomein ook andere smakelijke producten van druiven, zoals LingeParel, een heerlijke bubbelwijn, en Prepluk Verjus, een friszure smaakmaker voor in de culinaire keuken (beperkt verkrijgbaar bij ons in de winkel). Verder worden er diverse leuke activiteiten en evenementen georganiseerd op de wijngaard, zoals een picknicklunch tussen de druivenranken, een ligconcert, wandelingen en (online) proeverijen.

Betuws Wijndomein wordt met veel liefde en passie gerund. Dat proef je terug in de fantastische wijnen van deze veelzijdige wijngaard.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →