Smaakverhaal #10: De Comté van Charles Arnaud

Comté is niet meer weg te denken op de borrelplank en ook heerlijk voor op brood. Op dit moment hebben wij in de winkel 3 smaken: Comté 18 maanden, 24 maanden en 36 maanden. Elk met een uniek smaken palet, maar de nootachtige smaak en gras- en hooitonen blijven in alle leeftijden de zintuigen prikkelen.

Wie wel eens naar Frankrijk op vakantie is geweest kent ongetwijfeld de Comté-kaas. Het is tenslotte de meest gegeten kaas van Frankrijk en niet te missen in menige kaaswinkel of lokale markt in Frankrijk. Wat echter bijna niemand weet, is dat een selectie van deze zeer bekende kaas op een heel bijzondere plek wordt gerijpt en daarover vertellen we u graag meer in dit smaakverhaal.

De Comté kazen uit onze winkel zijn zogenaamde Charles Arnaud Comté-kazen. Arnaud Fromagerie is één van de beste en meest invloedrijke affineurs van Comté en inmiddels staat alweer de 3e generatie aan het roer. De kazen worden bewaard in de iconische kelder van Fort des Rousses, gelegen in het hart van natuurpark de Haut-Jura, op 1150 meter boven de zeespiegel. Het Fort des Rousses is het op één na grootste fort van Frankrijk en herbergt meer dan 100.000 Comté-kazen onder uitzonderlijke rijpingsomstandigheden. Het fort werd in 1997 omgebouwd tot rijpingskelders en herbergt meer dan 50.000 m2 aan gewelfde kamers, kilometerslange ondergrondse tunnels en een grote binnenplaats.

Oorspronkelijk werd het fort door Napoleon gebouwd om 3.500 soldaten te huisvesten en nu is het een zeer indrukwekkend monument, gewijd aan de gastronomische voedselindustrie. Het houdt een constante temperatuur en een perfecte luchtvochtigheid. De prachtige bogen in de kelders zijn niet alleen mooi om te zien maar hebben ook een functie. De gewelven zorgen namelijk voor een langzaam verhoogde CO2- en ammoniakconcentratie, wat ideaal is voor het rijpen van de kaas. Bovendien ontstaat er door deze unieke bouwconstructie een natuurlijke, regelmatige luchtcirculatie. Deze majestueuze bogen bevatten ongetwijfeld nog andere geheimen die deze heerlijke rauwmelkse Comté-kaas zijn fruitige en uitzonderlijke smaak geven.

Het gedeelte van het fort waar de Charles Arnaud Comté-kazen liggen is maar liefst 214 meter lang. Het is bijna niet voor te stellen hoeveel kazen daar liggen te rijpen. Het zijn uitzonderlijke Comté-kazen die 12 tot 36 maanden gerijpt zijn om de meest veeleisende fijnproevers te verrassen.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →